Με τον Άρη στου Ψυρρή, επισκεπτόμενοι τους κατοίκους-καταστηματάρχες της περιοχής

Με τον Άρη στου Ψυρρή, επισκεπτόμενοι τους κατοίκους-καταστηματάρχες
της περιοχής

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος*

Σάββατο χτές 15 Μαρτίου, με την άνοιξη να μας χαμογελά δειλά-δειλά και τον λιόχαρο αττικό ουρανό να προμηνύει την έλευσή της, και επιχειρήσαμε  με τον αρχηγό του αυτοδιοικητικού μας συνδυασμού και καλό φίλο απο τα παλιά Άρη Σπηλιωτόπουλο, μια βόλτα-επικοινωνία στην λατρεμένη περιοχή του Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας και τα περιξ της Αγίας Ειρήνης. Στην Αγία Ειρήνη που μέσα στο βαρύτιμο ιστορικό της φορτίο, περιλαμβάνει και την εξόδιο ακουλουθία του ηθικά έξοχου γέρου του Μοριά και πρωτοστάτη της ανεξαρτησίας του γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αλλά και που σ΄αυτήν για χρόνια εκκλησιάζεται η οικογένειά μου, η μητέρα μου και οι αδελφές μου, απολαμβάνοντας πέραν της μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας και την απαράμιλλη ψαλμωδία του σπουδαίου – και με διεθνείς διακρίσεις καθηγητή της Ψαλτικής και συγκαταγώμενου απο την Ηλεία – Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Περνώντας κατόπιν στο Παλαιό Κακουργοδικείο, στην διασταύρωση των οδών Αγίας Ελεούσης 4 και Κακουργοδικείου. Συνίσταται σε ένα διώροφο των χρόνων 1835-37 περιλαμβάντοντας ακόμα ένα τμήμα του ναού της Αγίας Ελεούσης. Μη υπάρχοντος άλλου προσφερομένου κτιρίου στον χώρο, στεγάστηκε το πρώτο Κακουργοδικείο της Αθήνας. Πιθανολογείαι ότι είναι έργο του αρχιτέκτονα Χρ. Χάνσεν. Μετέπειτα στεγάστηκε στο κτίριο αστυνομικός σταθμός, ενώ φιλοξένησε και άλλες χρήσεις. Όταν η Αγία Ελεούσα αποτελούσε ενοριακή εκκλησία του Ψυρρή, σ΄αυτήν είχαν γίνει τα βαπτίσια της περίφημης κόρης των Αθηνών Τερέζας Μακρή και είχε συνάμα ταφεί και ο πατέρας της. Κατά τον σπουδαίο αθηναιογράφο Δημήτριο Καμπούρογλου, στην εκκλησία της Αγίας Ελεούσης είχε ενταφιαστεί ο Αθηναίος πατριάρχης Ιεροσολύμων Παρθένιος ο Γερένης, ο οποίος απεβίωσε το 1770. Το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία της εκκλησίας το 1955. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο και επίκειται η συντήρησή του.

Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, που μας έδωσε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τον πόνο, τους καημούς και τα προβλήματα των καταστηματαρχών της περιοχής, οι οποίοι βιώνουν την εγκατάκλειψη και την πλήρη αδιαφορία στα προβλήματά τους απο τον σημερινό «υπηρεσιακό»-άφαντο Δήμαρχο και πολυδιαφημιζόμενο «νοικοκύρη» της Αθήνας Γιώργο Καμίνη !!! αλλά και να αναπνεύσουμε αυτό τον σπάνιο αέρα ηθικής ελευθερίας και ανάτασης, απο την μοναδική σε αισθητικό κάλλος περιοχή του Ψυρρή. Εκεί που διασταυρώνεται, η θρησκευτική κατάνοιξη του Παπαδιαμάντη – έμεινε για μεγάλο μέρος της ζωή τους στου Ψυρρή, αυτός ο λαμπρός ερημίτης της ελληνικής γραμματολογίας, σε ένα ταπεινό δωμάτιο της οδού Αριστοφάνους, κάποτε σε ένα κελί της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων και καθημερινά τα απογεύματα σύχναζε στο μπακάλικο του Καχριμάνη στου Ψυρρή, καθιστώντας με το κύρος του το φτωχικό μπακάλικο σε όλη την Αθήνα γνωστό – με το απαράγραπτο αίσθημα ελευθερίας των Ελλήνων. Γιατί λίγο πιο πέρα απο την Αγία Ειρήνη, στην  επίσης σπανίας αισθητικής και ιστορικής αξίας εκλλησίας των Αγίων Αναργύρων - μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές κατά την επανάσταση και επισκευάστηκε το 1832 - στην ομώνυμη Πλατεία Αναργύρων, στον αύλειο χώρο της, είναι ενταφιασμένοι οι αγωνιστές της εθνεγερσίας αδελφοί Σαρρή και Παναγής Κτενάς.

Παραδίπλα μας στην Πλατεία των Αγίων Αναργύρων του Ψυρρή, στο εφαπτόμενο με την Πλατεία στενάκι της Ρήγα Παλαμήδη – το όνομά του απο τον λαμπρό επίσης αγωνιστή του ΄21 Ρήγα Παλαμήδη, που στην μεταπελευθερωτική Ελλάδα διετέλεσε και υπουργός του Όθωνα – διασώζονται ακόμα τα τυπογραφεία της ιστορικής και πρωτοπόρου εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» που είχε ιδρύσει ο καινοτόμος και πρωροπόρος στην δημοσιογραφία και την ελληνική ακόμα τυπογραφία Δημήτριος Καλποθάκης (1862-1921). Εισήγε πρώτος απο το εξωτρικό λινοτυπικές μηχανές στα τυπογραφεία του και κανοναρχούσε με την εφημερίδα του και τα περιοδικά του, αυτός και οι κληρονόμοι του για πολλές δεκαετίες, το φάσμα του ελληνικού τύπου. Η ιστορική εφημερίδα του «ΕΜΠΡΟΣ» διέκοψε οριστικά την κυκλοφορία της μετά απο μια πολύχρονη και πολύπλαγκτη παρουσία, στα χρόνια της δικτατορίας.

Χαιρετίσαμε με αγάπη και φιλότητα τον κόσμο, αφουγκραστήκαμε τα προβλήματά του, τα καταγράψαμε με σεβασμό και σύντομα θα καταθέσουμε ως συνδυασμός τις ρεαλιστικές, κοστολογημένες - και μακρικά απο τις συνήθεις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις - και εφαρμόσιμες αυτοδιοικητικές προτάσεις μας, για να αναπνεύσειο ο εμπορικός κόσμος της πόλης, να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της ιστορικής περιοχής του Ψυρρή απο το παρεμπόριο, τα παράνομα και άναρχα παρκαρίσματα και τα έκγονα της λαθρομετάστευσης προβλήματα, που έχουν αλοτριώσει τον κοινωνικό ιστό και την ιστορική φυσιογνωμία - της μοναδικής σε κάλλος και κοινωνική αρχοντιά περιοχής του Ψυρρή.

Οι πληροφορίες που παρατίθενται για στο παρόν κείμενο για την συνοικία του Ψυρρή, είναι απο το υπο έκδοση σε λίγες μέρες βιβλίο μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα...», που επιχειρεί μια πανοραμική παρουσίαση της πολιτισμικής, ιστορικής και κοινωνικής ταυτότητας της Αθήνας μας, απο τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Ενώ στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται τα βιογραφικά όλων των διατελεσάντων δημάρχων της Αθήνας, απο το 1830 μέχρι σήμερα, έτσι ώστε μέσα απο την μελέτη της βιοτροπίας τους, να έχει μια σφαιρική εικόνα ο πολίτης της Αθήνας, για το ποιοί δημοτικοί άρχοντες διαχερίστηκαν τις τύχες της πόλης.

Γράψαμε «νοικοκύρης» για τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων κ-ο Γιώργο Καμίνη, όπως επιχειρείται μαζικά ο εξωραϊσμός της εικόνας του απο τα ΜΜΕ, διότι βεβαίως αν απολύσεις το 35% των υπαλλήλων του Δήμου και έχεις και τους προμηθευτές του Δήμου της Αθήνας απλήρωτους, βεβαίως έτσι γίνεσαι οικονομικά «νοικονύρης» !!!

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 6-ης εκλογικής περιφέρειας (Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, κ.λ.π.) με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »