Για μια εθνικά και ευρωπαϊκά οφέλιμη, ελληνική προεδρία

Για μια εθνικά και ευρωπαϊκά ωφέλιμη, ελληνική προεδρία

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε μια οδυνηρή στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και για τις καθημαγμένες κοινωνικά και οικονομικά χώρες του Νότου, η πατρίδα μας αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία. Θεσμική αρμοδιότητα που πέραν των οιονδήποτε άλλων πόρων, θα κοστίσει και 50 εκατομμύρια ευρώ στα καταρρέοντα δημόσια ταμεία μας. Υπο το πρίσμα αυτών των δεδομένων, δεν πρέπει να απολεσθεί η ευκαιρία για την δρομολόγηση θεσμικών πρωτοβουλιών γύρω απο την πολιτική φυσιογνωμία και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ευρωπαίκής οικογένειας, με την ανάλωση σε στείρες και ανούσιες δημόσιες σχέσεις. Είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να θέσει επι τάπητος τα μείζονα προβλήματα που αφορούν τους λαούς της Ευρώπης. Προβλήματα που συναρτώνται με την ύπαρξή τους, στο βάρβαρα φιλελεύθερο κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται, αλλά και με αυτή την συνοχή του ευρωπαϊκού συνασπισμού.

Την ώρα που μπορεί η ελληνική προεδρία μπορεί να πιέσει για θεσμικές παρεμβάσεις,  που θα τονώσουν την κοινωνική φυσιογνωμία, αλλά και τα υποχωρούντα κοινωνικά δικαιώματα των λαών απο την εφαρμοζόμενη βάρβαρη μονοδιάστατη λιτότητα, θα συνιστά ανυπαρξία πολιτικής απο την ελληνική κυβέρνηση, η απόσειση των ευθυνών της ως κυρίαρχου κράτους μέλους και η ταμπούρωσή της πίσω απο φθηνές δικαιολογίες του τύπου, όλα είναι προαποφασισμένα απο την κομισιόν, τον κ-ο Ρομπάι και το διευθυντήριο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το γεγονός εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση ως ένας νέος «γιές μεν» της Ένωσης, έχει συνυπογράψει όλες τις αντιλαϊκές ντιρεκτίβες της ισοπέδωσης των κοινωνικών κεκτημένων και των εργατικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης, την καθιστά στο ακέραιο υπεύθυνη, για την οδυνηρή μοίρα που επιφυλλάσσεται στους ευρωπαϊκούς λαούς, απο την ομερτά των ισχυρών οικονομικά χωρών του Βορρά.

Πρός αυτή την κατεύθυνση έτσι αντί η κυβέρνηση να προβαίνει σε ανέξοδες εξαγγελίες για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης, οφείλει σθεναρά να πιέσει επωφελούμενη της προεδρίας, την κομισιόν και τα άλλα κέντρα αποφάσεων, για την αύξηση των κοινωνικών κονδυλίων στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που είναι εμφανώς κουτσουρεμένος απο τον προηγούμενο και βεβαίως πολυ μακριά απο τις πραγματικές ανάγκες αναζωγόνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των αντίστοιχων επίσης οικονομιών των ευρωπαϊκών κρατών.

Οφείλει ακόμα η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει την έστω και καθυστερημένη πρόταση – μετά τις κινηματικές εξεγέρσεις σε όλη των Ευρώπη, εσχάτως τον Δεκέμβρη της Ιταλίας – του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, με αυστηρό προσανατολισμό των κοινοτικών κονδυλίων, στην δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας και στην σοβαρή κάλυψη των κοινωνικών δαπανών. Όμως παράλληλα με τον πειστικό λόγο που πρέπει να αναπτύξει η ελληνική προεδρία, για την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων, ιδία στον καθημαγμένο ευρωπαϊκό νότο, οφείλει συνάμα να συμβάλει με δυναμικές θεσμικές παρεμβάσεις της, ως προεδρεύουσα χώρα, στην αποτροπή πολιτικών που δεν τις έχει ανάγκη πραγματικά σήμερα η ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι έξω απο τις συγκαιρινές κεντρικές πολιτικές της προτεραιότητες.

Θα πρέπει συνεπώς η Ελλάδα να παλαίψει για την μέιωση των στρατιωτικών δαπανών, όταν πλέον ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι δραματικά μειωμένος. Να αποτρέψει την συμφωνία ΠΙΡ για το Ελεύθερο Εμπόριο με τς ΗΠΑ, που τροχιοδρομούν αμερικάνικα και ευρωπαϊκά επιχειρηματικά λόμπυς, οδυνηρά έκγονα της οποίας θα είναι, ο ενταφιασμός των κοινωνικών και εργασιακών δκαιωμάτων των λαών  της Ευρώπης, η  ευθεία προσβολή του περιβάλλοντος, αλλά και αυτή η φαλκίδευση της δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εμεταλλευθεί στο έπακρο το προσφερόμενο πολιτικό momentum της προεδρίας και να θέσει ως κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, που είναι κοινή πεποίθηση ότι συνιστά πλέον πρόβλημα ολάκερης της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ακόμα προτάσσοντας το πρέπον για τις περιστάσεις πολιτικό ανάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαρνηθεί τον αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό έλεγχο δημοσιονομικής εποπτείας, που μας επιβάλλεται απο την κομισιόν. Έλεγχος ο οποίος προσβάλλει βαναύσως το δημοκρατικό αίσθημα των ελλήνων πολιτών, υπονομεύει απροκάλυπτα την εθνική μας κυριαρχία και την αυτοτέλεια των εθνικών κρατών, ενώ την ίδια ώρα με προκλητικό τρόπο, η κομισιόν εξαιρεί απο τον έλεγχο τις κραταιές γερμανικές τράπεζες, προξενώντας σοβαρά ερωτήματα για αδιαφάνεια και ευνοιοκρατικές συμπεριφορές.

Περαίνοντας, η ελληνική προεδρία θα πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο, τα συμπεράσματα της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, για τις συνέπειες της βάρβαρης και μονοδιάστατης τροϊκανής λιτότητας στις χώρες του Νότου, στις οποίες εφαρμόζονται τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και έχει προξενηθεί απο την εφαρμογή τους, αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού τους ιστού. Μαζί με την αυτονόητη πλεον άρση αυτών  των βάρβαρων πολιτικών, που οδήγησαν αναπόδραστα των ευρωπαϊκό νότο στην φτωχοποίηση και την κοινωνική εξαχρείωση, θα πρέπει να αποδοθούν και οι προσήκουσες πολιτικές, οικονομικές και νομικές ευθύνες, όπου και όταν με αυθαίρετο και εκβιαστικό πολιτικά τρόπο, καταπατήθηκε βάναυσα η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών λαών.

Η ελληνική ευρωπαϊκή προεδρία, έστω και υπο την σκιά του κυριαρχιούντος ευρωπαϊκού ηγεμονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορει να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία ανακαθορισμού και αναίρεσης των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, που μαζί με την μαζική εξαθλίωση των ευρωπαικών λαών, συνεπέφεραν και σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στην διακυβέρνησή τους. Και όχι βεβαίως να ευτελιστεί σε μια φθηνή παράσταση δημοσίων σχέσεων, της θλιβερής δικομματικής οπερέτας των Σαμαρά-Βενιζέλου. Ευελπιστούμε πως έστω και στο ύστατο αυτό στάδιο της κυβερνητικής της παρουσίας, η δικομματική κυβέρνηση πρίν την εκλογική συντριβή της στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα πράξει και κάτι οφέλιμο για την ελληνική πατρίδα. Οψόμεθα...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »