Ο ξεχασμένος πατριωτισμός του κεφαλαίου ...

Ο ξεχασμένος πατριωτισμός του κεφαλαίου ...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η είδηση της μεταφοράς της έδρας του επιχειρηματικού κολοσσού «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» στο εξωτερικό- Βέλγιο, πάγωσε όλους τους έλληνες και προξένησε αλγεινή εντύπωση. Συνάμα αποτέλεσε καίριο πλήγμα στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται πρωτίστως απο τον ελληνικό λαό - με τις αιματηρές θυσίες του, την κυβέρνηση και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την δημοσιονομική μας εξυγίανση και την αποτροπή της οικονομικής μας κατάρρευσης. Αφενός μεν σε επίπεδο επενδυτικού κλίματος, που αποτελεί καίρια παράμετρο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου σε επίπεδο επιχειρηματικού συμβολισμού για το παράδειγμα που αναδίνει.

Σαφώς και δεν παραγνωρίζει κανείς νουνεχής άνθρωπος σήμερα, τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική επιχείρηση, στα οποία προεξάρχουν η υψηλή φορολογία, οι απηρχαιωμένες γραφειοκρατικές δομές του κράτους στο φάσμα της ανάπτυξης, τα υψηλά εργοδοτικά ασφάλιστρα και το τσουχτερό ενεργειακό κόστος, που για την βαριά βιομηχανία αποτελεί στην κυριολεξία αιτία φυγής. Ωστόσο τώρα, μετά τα φρικτά «μαρτύρια» που υπέστη η ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά το βιοτικό της επίπεδο, που αρχίζουν στο βάθος του τούνελ να αχνοφέγγουν σημάδια ανάκαμψης, παράλληλα με την αποφυγή του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμου, θα περίμεναν οι έλληνες απο την επιχειρηματική μας τάξη, την επίδειξη μιας πιο συνετούς και πατριωτικής συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς που θα εξεδήλωνε έμπρακτα σεβασμό στην προσπάθεια του έθνους να απεγκλωβιστεί απο τα τάρταρα της οικονομικής κατάρρευσης και θα έδειχνε αληθινή διάθεση συμμετοχής στα δυσβάσταχτα βάρη του ελληνικού λαού.

Οι έλληνες επιχειρηματίες είναι αυτοί, που τις προηγούμενες δεκαετίες λειτουργώντας επιχειρηματικά μέσα στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, αλλά και του τραπεζικού μας συστήματος, θησαύρισαν βγάζοντας τεράστια υπερκέρδη, απο τα οποία όχι μόνον δεν επανεπένδυσαν έστω και κλάσματά τους πρός όφελος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, αλλά τα έβγαλαν καθολοκληρίαν στο εξωτερικό. Φιγουράρουν με κεφαλαία γράμματα τα ονόματά τους στις περιώνυμες λίστες Lagard κ.λ.π., όλων όσων φυγάδευσαν τα με ελληνικό «αίμα» παραγόμενα κέρδη τους στο εξωτερικό. Θα περίμενε κανείς να επιδείξουν στοιχειώδη ωριμότητα και μεγαλύτερη ευθύνη έναντι του χρέους τους, στο οποίο σιωπηρά τους καλεί η πατρίδα. Να στηρίξουν δηλαδή την εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας και να βάλουν και αυτοί πλάτη τούτες τις δύσκολες και πικρές ώρες για την Ελλάδα. Αντ΄αυτού βλέπουμε ψυχρές και κυνικές συμπεριφορές, που παραπέμπουν σε μια στυγνή και και αποστεωμένη απο κάθε ίχνος πατριωτισμού, θεώρηση των οικονομικών μας δρωμένων. Για να επαληθευτεί για μιαν ακόμα φορά, το παλαιώθεν ρηθέν «Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »