Το αδήριτο αίτημα προστασίας της δικαιοσύνης

Το αδήριτο αίτημα προστασίας της δικαιοσύνης

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ο μεγάλος κοινωνικός ανατόμος και διανοητής Ζαν Ζακ Ρουσώ έλεγε ότι μεταξύ του κοινωνικώς αδυνάτου και του κοινωνικά ισχυρού, «ο νόμος είναι αυτός που απελευθερώνει τον αδύνατο» και βάζει φραγμούς στον ισχυρό. Οριοθετώντας έτσι την ατίμητη συμβολή της λειτουργίας των νόμων, στην προστασία της δημοκρατικής τάξης, του πάγιου αιτήματος των κοινωνιών περί ισονομίας, αλλά και των κοινωνικά ασθενεστέρων. Ενώ και μέσα απο την μακρά προσπάθεια πολιτικής ακεραίωσης των κοινωνιών, διεφάνη πάντα η σπουδαία αξία της δικαιοσύνης, ως τελευταίου προπυργίου της δημοκρατίας.

Πέρα απο τις κατά καιρούς υπερβολές, τις έκθεσμες συμπεριφορές ορισμένων επίορκων δικαστικών, ακόμα και αυτόν τον υπερβάλοντα ζήλο όποτε εκφράστηκε, η δικαιοσύνη υπήρξε το τελευταίο αποκούμπι και καταφύγιο των αδυνάτων, των καταπιεσμένων και των περιθωριοποιημένων, όπου υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας. Ας θυμηθούμε εδώ απο τα πρώϊμα κιόλας χρόνια του αρτιγέννητου ελληνικού κράτους, τα λαμπρά υποδείγματα δικαστικού ήθους των Τερτσέτη και Πολυζωΐδη, που αψηφώντας τον κίνδυνο της ζωής τους και τις αφόρητες πολιτικές πιέσεις της εποχής που εδέχοντο, άστραψαν και βρόντηξαν με την αθωωτική απόφασή τους κατά της τότε καθεστηκυΐα τάξης, έναντι της καταδίκης των Πλαπούτα και Κολοκοτρώνη.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μια αλματώδης αύξηση των δολοφονικών επιθέσεων εναντίων δικαστικών λειτουργών, που χειρίζονται θέματα είτε μεγαλοαπατεώνων, οι οποίοι πολλαπλλώς παρανόμησαν εναντίον του ελληνικού κράτους, είτε και θέματα που αφορούν την πολιτική τρομοκρατία. Μάλιστα την τελευταία περίοδο παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δικαστικών, απειλώντας ευθέως την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και προσπαθώντας με την τρομοκράτηση των ελλήνων δικαστών, να επιβληθεί ο ηθικά απεχθής και πολιτικά «χαοτικός» νόμος της ζούγκλας.

Είναι μείζονος σημασίας λοιπόν απο πλευράς ελληνικής πολιτείας, να προστατευθεί ο απειλούμενος θεσμός της δικαιοσύνης - με όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προστασίας των ελλήνων δικαστών - απειλή που βάλλει ευθέως εναντίον της δημοκρατίας και να αποτραπεί έτσι κάθε προσπάθεια ακρωτηριασμού του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Θα είναι οδυνηρό αν η πολιτεία ολιγωρήσει, λιποψυχήσει έναντι του ιερού της χρέος προστασίας του θεσμού της δικαιοσύνης, που είναι απολύτως ταυστόσημο με την προστασία της δημοκρατίας και δώσει πρός τα έξω την αίσθηση σε κάθε έκφραση του οργανωμένου εγκλήματος, ότι τα καλάσνικωφ και οι βόμβες κανοναρχούν και επιβάλουν τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Αναμένουμε ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική προστασία των ελλήνων δικαστών, για να μπορούμε να λέμε με περηφάνεια και δημοκρατικό ήθος, αυτό που κάποτε είπε ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, «Η Ελλάδα έχει δικαστές» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »