Η θλιβερή εικόνα της πόλης ...

Η θλιβερή εικόνα της πόλης ...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η αισθητική και η επιμέλεια των κτιρίων, αλλά των ιστορικών μνημείων μιας πόλης, είναι χαρακτηριστική του κοινωνικού και πολιτικού ήθους τόσο των κατοίκων της, όσο και των διοικούντων της, που δίνουν τον τόνο της «πολιτείας» τους. Κατά μείζονα λόγο όταν μιλούμε για την Αθήνα, πρωτεύουσα της χώρας, με μια μακραίωνη πολιτιστική ιστορία στο διάβα των αιώνων, που την κατέστησε κοιτίδα της παγκόσμιας φιλοσοφίας και κεντρικό μας σήμερα τουριστικό προορισμό. Η εικόνα δυστυχώς που αναδύει σήμερα η πόλη, με τα κεντρικά της κτίρια και μνημεία στο ιστορικό κέντρο, να είναι διάστικτα απο συνθήματα, γκράφιτι και βωμολοχίες, είναι απελπιστική. Προσβάλλει ευθέως το δημόσιο ήθος όλων των Ελλήνων και δίνει εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε τώρα που καταβάλλεται εθνική προσπάθεια, για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και την ταχεία κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση.

Έστω και καθυστερημένα λοιπόν – δοθέντος ότι πλησιάζουμε πρός τις Δημοτικές εκλογές και μάλλον απο πολιτική ιδιοτέλεια ανακάλυψε ο κ-ος Καμίνης την αξία της αισθητικής εικόνας της πόλης – είναι σωστή η απόφαση του Δημάρχου μαζί με άλλους ακόμα φορείς που αγωνιούν για την αισθητική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της προσβολής των μνημείων και των ιστορικών της κτιρίων. Εγχείρημα που πρέπει παράλληλα όμως με την παρέμβαση της αυτοδιοικητικής αρχής, να έχει και την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή, όλων των πολιτών που αγαπούν την πόλη και τιμούν το πολύπλαγκτο και ατίμητο ιστορικό και πολιτισμικό της παρελθόν. Καμιά προσπάθεια θεσμικά δεν θα πετύχει, αν οι ίδιοι οι Αθηναίοι πολίτες δεν συμβάλουν ζωτικά και δεν προστατέψουν την ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Έχουμε και άλλες φορές τονίσει απο πολλά forum, ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός για την Ελλάδα, ειναι οι με την μεγαλύτερη κεφαλαιοδοτική απόδοση παραγωγικοί συντελεστές της οικονομίας μας, χωρίς καν να χρειάζονται κεφάλαια... για να αποδώσουν οικονομικά και να στηρίξουν την παραπαίουσα εθνική μας οικονομία. Σήμερα λοιπόν περισσότερο απο ποτέ, που βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας, οφείλουμε να προασπίσουμε την ατίμητη αυτή πολτιστική μας κληρονομιά, που συνιστά και τους εναπομείναντες δυστυχώς σοβαρούς οικονομικούς μας πόρους. Δεν υπάχρχει η ιστορική πολυτέλεια για να την ξοδεύουμε αστόχαστα και να την προσβάλλουμε ανεύθυνα. Ας θυμηθούμε άλλωστε για την απαράμιλλη σε κάλλος Αθήνα μας, τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αθήνα ζαφειρόπετρα, στην γής το δαχτυλίδι» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »