Το άγος της αισχροκέρδειας και το κίνημα της πατάτας

Το άγος της αισχροκέρδειας και το κίνημα της πατάτας

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η αισχροκέρδεια αποτελεί ένα χρόνιο εξάμβλωμα στο πεδίο της κατανάλωσης αγροτικών, κτηνοτροφικών μας προϊόντων, αλλά και άλλων αγαθών και καταδεικνύει τις χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, μαζί με την εγγενή αδυναμία της πολιτείας να βάλει τάξη στα πράγματα, να θεσπίσει κανόνες υγειούς συμπεριφοράς στους εμπόρους και να προστατέψει τελικά τους καταναλωτές. Παρουσιάζεται έτσι το εκφυλιστικό φαινόμενο προϊόντα που παράγονται με πολύ μόχθο απο τον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, να αγοράζονται σε μια τιμή Α απο τον αγρότη και τελικά να φτάνουν στα ράφια του super market στον καταναλωτή σε τιμή 5Α, δηλαδή 500% πιο ακριβά. Η αισχροκέρεδεια σε όλη την μεγαλοπρέπεια και με ανεκδιήγητο θράσος,  μπροστά στα όμματα της αποσβολομένης πολιτείας, που παρακολουθεί στα λόγια του ποιητή «μοιραία και άβουλη αντάμα» !!!

Σήμερα που ευρισκόμαστε στα όρια της δημοσιονομικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση - σε μια απέλπιδα και αλυσιτελή όπως απεδείχθη εν τοις πράγμασι προσπάθεια για να αποφύγουμε την τακτική χρεοκοπία - έχει κατακρεουργήσει τα εισοδήματα, πετσοκόβοντας, μισθούς συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, σήμερα που η ανεργία θερίζει τα πιο παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού μας και οδηγεί στην συντριβή και την περιθωριοποίηση το 30% και πλέον του πληθυσμού, σήμερα εν τέλει που προσπαθεί η ελληνική κοινωνία των νεοπτώχων με γλοίσχορους μισθούς των 450 ευρώ να επιβιώσει, θα περίμενε κανείς αμη τι άλλο να έχει θεσπίσει η κυβέρνηση στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των καταναλωτών, απο τα νύχια τψν αδίστακτων μεσαζόντων. Αντ΄ αυτού βλέπουμε τελικά παγερή αδιαφορία, έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για έναν αληθινά παρεμβατικό ρόλο στην αγορά- όπως έχει ευθύνη να πράξει για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον- και επι της ουσίας καθολική αναπηρία.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εμφανίζονται και στην αγορά ακόμα νωπών προϊόντων. Όπως δείχνουν στοιχεια που προέκυψαν απο εξονυχιστικές έρευνες στα νωπά προϊόντα εκτός εποχής, η διαφορά των τιμών απο τον παραγωγό, μέχρι και τις λαϊκές αγορές, φτάνει τούτη την περίοδο σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Αναρωτιώνται έτσι οι καθημαγμένοι εισοδηματικά καταναλωτές, πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης για τους χονδρέμπορούς, ώστε να διαμορφώνουν τελικά τις τιμές πώλησης στην κατανάλωση τόσο υψηλά;

Ενώ μια ακόμα στρέβλωση εμφανίζεται απο πλευράς των χονδρεμπόρων σε ότι αφορά τις τιμές που δίνουν στους παραγωγούς έλληνες - αγρότες, δημιουργώντας στην κυριολεξία συνθήκες καρτέλ. Ολως τυχαίως όλοι οι χονδρέμποροι προσφέρουν τιμές αγορές, με ελάχιστες αποκλήσεις μεταξύ τους...

Όμως φαίνεται πως παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι καιροί που οι πολίτες έμεναν παθητικοί δέκτες και άφηναν τους μεσάζοντες να τους καταληστεύουν, κάτω απο την παθητική και αδρανή στάση της πολιτείας, να λάβει μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές. Το κίνημα της πατάτας απο την Κατερίνη έβαλε στη κυριολεξία γυαλιά στην πολιτεία και δείχνει εμπράκτως και με αποφασιστικότητα τον δρόμο, για να απαλλαγούμε απο το άγος των μεσαζόντων. Την ώρα που οι χονδρέμποροι έδιναν τιμή αγοράς 0,10 λεπτά στούς παραγωγούς της πατάτας και εν συνεχεία αυτοί την πωλούσαν στα super market 500% παραπάνω, για να καταλήξει και με το κέρδος αυτών ακόμα πιο ψηλά στον καταναλωτή, οι παραγωγοί του πατάτας του Νευροκοπίου στην Κατερίνη, αποφάσισαν να διαθέτουν την παραγωγή τους πρός 0,25 λετπά το κιλό και βεβαίως να πωλήσουν μέσα σε λίγες ώρες τεράστιες ποσότες πατάτας. Δηλαδή οι παραγωγοί πώλησαν σε τιμή 150% παραπάνω το προϊόν τους 0,25 λεπτά και όχι 0,10 που τους αγόρραζαν με όρους ληστρικής εκμετάλλευσης οι χονδρέμποροι και οι καταναλωτές αγόρασαν την πατάτα 0,25 λετπά το κιλό και όχι 0,50 δηλαδή 500% που την έφταναν οι χονδρέμποροι στα super market.

Το κίνημα της πατάτας εξαπλώθηκε μέ αντίστοιχες συμπεριφορές και άλλων αγροτών σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ώρες και δείχνει τον δρόμο της έμπρακτης αντίδρασης για να παταχθεί η αισχροκέρδεια εφόσον η πολιτεία βρίσκεται σε λήθαργο. Μετά απο όλα αυτά και τις τραγικές διατάσεις που έχει προσλάβει η αισχρροκέρδεια εξουθενώνοντας στην κυριολεξία το γλοίχρο εισόδημα των καταναλωτών απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών και πάταξης κάθε μορφής αισχροκέρδειας που εκδηλώνεται στην αγορά.

Επιβάλλεται έτσι το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τάχιστα δομημένες πολιτικές πάταξης της αισχροκέρδειας, πυρήνας των οποίων σαν σκέψη θα είναι το επιτυχημένο «πείραμα της πατάτας». Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές ευρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν προ πολλού ξεπεράσει το όριο θραύσης. Αν άμεσα η πολιτεία δεν παρέμβει να προστατέψει τους πολίτες απο την επονείδιστη - σήμερα που η χώρα καταρρέει -  αισχροκέρδεια πολύ σύντομα, θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. Και η τιμωρία απο τους πολίτες, όσων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων, ολιγωρούν και κλείνουν τα μάτια στην ληστρική εκμετάλλευσή τους, θα είναι αμείλικτη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »