Όταν η Ηλεία υπεδέχετο τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τσάτσο ...

Όταν η Ηλεία υπεδέχετο τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τσάτσο ...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διασταύρωσαν οι παλιοί πολιτικοί μας άνδρες τα λαμπρά βήματά τους, με σπουδαίες εκφάνσεις της πολιτισμικής μας οδοιπορίας και με το υψηλό πνευματικό τους φέγγος, γονιμοποίησαν την πλατιά κληρονομιά της Ηλείας στα γράμματα και τον πολιτισμό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνδέθηκαν με λαμπρές μορφές του πνεύματος, παγκοσμίου μάλιστα βεληνεκούς και αποτέλεσαν την ηθική γέφυρα της Ηλείας μαζί τους, αναδεικνύοντας τα άγια χώματά μας ως διαχρονικό θύλακα πνευματικής και πολιτισμικής προόδου. Αυτό το ηθικό πλαίσιο αποτυπώνει η παραπάνω εικόνα που συνδέει ηθικά την Ηλεία με τον πιο βαρύμοχθο πνευματικά έλληνα  του 20-ου αιώνα. Ένας από τους γενάρχες των πολιτικών οικογενειών της Ηλείας που ξεχώρισε με το ήθος και την πνευματική του συγκρότηση, ο ευγενής Αμαλιαδαίος Νίκος Κοντογιαννόπουλος υποδέχεται στην Ηλεία τον κολοσσό των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων και πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. Το κλίμα εγκαρδιότητας που φαίνεται στην φωτογραφία  εποχής – η οποία περιλαμβάνεται μαζί με άλλες αντίστοιχες απο την μεταπολεμική ηλειακή πολιτική μας σκηνή, στο κυκλοφορούν βιβλίο μας «Οι πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» απο το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ» (Δημητρόπουλος Αμαλιάδα) και που μας παρεχώρησε ευγενώς ο γιός του αοίδιμου Νίκου Κοντογιαννόπουλου, κ-ος Βασίλης Κοντογιαννόπουλος - αναδίνει και την βαθιά ηθική εγγύτητα μεταξύ των δυο μεγάλων πολιτικών μας ανδρών.

 Είχεν ο Κωστάκης Τσάτσος κατακτήσει ηθικοπνευματικά την οικουμένη από την καθηγεσία του στην έδρα της Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Χαϊλδεβέργη, μαζί με τους εφάμιλλούς του σε πνευματικό ανάστημα γίγαντες, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο και με την οιστρηλατημένη παρουσία στην προεδρία της ελληνικής δημοκρατίας, ολοκλήρωνε την πολύπλαγκτη πολιτική, πνευματική και πολιτισμική του συμβολή στην ελληνική κοινωνία. Πρωθύστερα αυτός ο μεγιστάνας του πνεύματος, είχε γονιμοποιήσει τη γη και τα πελάγη της ελληνικής πατρίδας κληροδοτώντας της τα θεόπνευστα πνευματικά του έργα, που θα μείνουν μνημεία πνευματικής και ηθικής μεγαλουργίας. Με την ευρυδιάστατη νομική του παιδεία ως πνευματικός σκαπανέας, εδραίωσε την μέχρι τότε ανύπαρκτη επιστημονική σκέψη στη Φιλοσοφία του Δικαίου στην Ελλάδα, ενώ με την δυσθεώρητη και πλατιά συγγραφική και ποιητική του δημιουργία, σμί-λευσε τα ελληνικά γράμματα. Ήταν αυτός εξάλλου ο Κωστάκης Τσάτσος, που ως αληθινός ταγός γαλού-χησε μια γενιά λαμπρούς διανοούμενους, επιστήμονες και ανθρώπους, οι οποίοι επωμίστηκαν την πνευματική και επιστημονική αναγέννηση της κατεστραμμένης μεταπολεμικά Ελλάδας. Από το γνωστό «Φροντιστήριο Φιλοσοφίας» του  Κωστάκη Τσάτσου που αποτελούσε για την αθηναϊκή κοινωνία, κυριολεκτικά κυψέλη πολιτιστικής αρωγής, ξεπήδησαν ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου και άλλοι λαμπροί έλληνες που σφράγισαν την κοινωνική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της Ελλάδος. Το μεγάλο αυτό και ωραίο ελληνόπουλο, υποδέχεται με ηθική ζέση και φιλότητα το λαμπρό τέκνο της Αμαλιάδος, ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος. Ο ευγενής Νίκος, που πάντοτε πορεύτηκε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος στη μακρά πολιτική του διαδρομή και κατέλειπε σπουδαίο και πολυσχιδές έργο στον αγροτικό τομέα και την κοινωνική ασφάλιση, μέσω της κοινοβουλευτικής του παρουσίας.

 Για τούτο άλλωστε ο αμαλιαδίτικος λαός πάντοτε τον τίμησε, εκλέγοντάς τον στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ σύνδρομη της πολυεπίπεδης πολιτικής παρουσίας του ήταν και η εποικοδομητική συνεργασία του με τους μεγάλους της πολιτικής μας σκηνής  Στέφανο Στεφανόπουλο, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δίπλα στο Νίκο Κοντογιαννόπουλο στη φωτογραφία, εικονίζεται ο νεαρός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που κατάφορτος επιστημονικά από το Παρίσι καθώς έχει γυρίσει, κάνει τα πρώτα του βήματα στην ηλειακή πολιτική σκηνή, έχοντας κερδίσει στη γαλλική πρωτεύουσα με τη λαμπρή παιδεία του, την αγάπη και την βαθύτατη εκτίμηση του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ένα βήμα πιο πέρα προφίλ εικονίζεται ο αναγεννησιακός Νάσος Καννελόπουλος από τα μεγάλα αναστήματα του πνεύματος και της πολιτικής και λίγο πιο πέρα επίσης η νέα και με άξια πολιτική παρουσία Φρόσω Σπεντζάρη, από τις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες στα ηλειακά πολιτικά δρώμενα. Το σπάνιο αυτό φωτογραφικό ενσταντανέ κλείνει με τον τότε νομάρχη Ηλείας κ-ο Ανδρέα Νικολάου. Ωραίες θύμησες από την πνευματική και ηθική οδοιπορία της Ηλείας που μας έχουν λείψει τόσο πολύ …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »