Για να καταστούν βιώσιμα τα δάνεια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων

Για να καταστούν βιώσιμα τα δάνεια
των ιδιωτών και των επιχειρήσεων


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμοπουλος

Η οδυνηρή κρίση που έχει εγκύψει στην εθνική μας οικονομία και την ελληνική κοινωνία με διαρκή την απειλή της δημοσιονομικής μας κατάρρευσης, έχει οδηγήσει στην απελπισία και την απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και οδηγούνται σε απευκτέες πράξεις φυγής.Ήδη οι πρώτες αυτοκτονίες δίνουν τόν τόνο που θα οδηγθεί σε λίγο καιρό η ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση επιβάλλεται έτσι άμεσα, με γοργές κινήσεις να προβεί σε νεά νομοθετική ρύθμιση των χρεωκοπημένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, άλλως η διάρρηξη του κοινωνικού μας ιστού και της εθνικής μας οικονομίας, θα καταστούν αναπόφευκτες. Γιατί πως μπορεί να συνυπάρξουν απο την μια το «κούρεμα» και η εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς και τα εισοδήματα των ελλήνων και απο την άλλη, οι δόσεις και το ύψος των δανείων τους να παραμένουν αμετάβλητα !!! Με τον νόμο 3869/2010 εδίδετο η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων. Και έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 7.800 αιτήσεις στα δικαστήρια, για διακανονισμούς δανείων, δοθέντος ότι οι τράπεζες με διάφορά «τεχνάσματα» επι της ουσίας κοροϊδεύουν τους πολίτες και απομένει έτσι μόνη τους ελπίδα για να ανασάνουν απο το άγος των δανείων η δικαστική διευθέτηση. Απο τις 7.800 αιτήσεις έχουν εκδικαστεί μόνο 600, οι οποίες αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και καταναλωτική πίστη. Δυστυχώς οι δικαστές στα ειρηνοδικεία δεν έχουν τις απαραίτητες εξειδικευμένες τραπεζικές γνώσεις, για εκδικάζουν γρήγορα τις υποθέσεις και ο ρυθμός έτσι είναι πολύ αργός. Οι τράπεζες σε όσους ζητούν κάποιον διακανονισμό για να ανασάσουν, προτείνουν συγκέντρωση όλων των οφειλών σε ένα δάνειο με υψηλό και αναντίστοιχο επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα και προσημείωση βεβαίως ακινήτου. Τον ρίχνουν δηλαδή πιο βαθιά στα τάρταρα της χρεοκοπίας. Που τελικά σημαίνει ότι ενώ όλοι οι πολίτες βιώνουμε τις εισοδηματικές απώλειες της εσωτερικής υποτίμησης, οι τράπεζες συνεχίζουν απτόητες τα παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών. Και ειδικότερα : Όταν ένας δανειολήπτης είναι ενήμερος, πληρώνει δηλαδή ομαλά τις δόσεις του και ζητήσει επιμήκυνηση, τότε οι τράπεζες για να τον «διευκολύνουν» αναπροσαρμόζουν το επιτόκιο του δανείου, σε μαγαλύτερο !!!Ενδεικτικά αναφέρουε την μεταβολή απο επιτόκιο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Τρζαπέζης) σε επιτόκιο Euribor σαφώς πιο υψηλό. Όταν πάλι ένας δανειολήπτης καθυστερεί τις δόσεις και ζητήσει επιμήκυνση, τότε οι τράπεζες για να τον «διευκολύνουν» ζητούν αύξηση και του βασικού επιτοκίου του δανείου, αλλά και του spread (τραπεζικού κέρδους), με αποτέλεσμα η οφειλή να καθίσταται τελείως επαχθής και να πνίγουν στην κυριολεξία τον δανειολήπτη.

Και όλα αυτά την ώρα που με την νεά δανειακή σύμβαση που έλαβε χώρα ήτοι Μηνμόνιο ΙΙ, οι μόνοι που τελικά είναι κερδιμένοι είναι οι τράπεζες, οι οποίες αφενός μεν θα λάβουν χρηματοδότηση 30 δις ευρώ, αφετέρου τυγχάνουν συνεχών δαενιοδοτήσεων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το ευνοϊκότατο επιτόκιο του 1%. Συνεπώς σήμερα που η εθνική οικονομία τελεί υπο κατάρρευση και οι πολίτες βρίσκοται σε απόγνωση, αποτελεί αισχίστου είδους τοκογλυφία, οι τράπεζες να δανείζονται με 1% απο την ΕΚΤ και αυτές εν συνεχεία να δανείζουν τους έλληνες με 8%,9% και ακόμα μεγαλύτερα στις πιστωτικές κάρτες επιτόκια. Επιβάλλεται έτσι άμεσα – χθές κιόλας θα έπρεπε να είχι γίνει – να γίνει νεα νομοθετική ρύθμιση προσαρμογής των χρεών, ώστε η εσωτερική υποτίμηση, να συνοδευτεί απο την αντίστοιχη περιστολή των δανείων και να επέλθει μια στοιχειώης ισορροπία. Διαφορετικά τόσον οι ίδιοι οι πολίτες, όσο και η εθνική μας οικονομία θα οδηγηθούν στην ισοπέδωση. Παραθέτουμε παρακάτω μερικές απλές και ρεαλιστικές λύσεις, που μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα και να αποτρέψουν φαινόμενα κοινωνικής εξαχρείσωης, δημιουργώντας στην ελληνική κοινωνία συνθήκές των «ΑΘΛΙΩΝ» του Βίκτωρος Ουγκώ !!!

(1) Λύση
(α) Να γίνει πάγωμα των δανείων για τουλάχιστον 5 έτη για όλους τους δανειολήπτες και όχι βεβαίως για 1 που γίνεταιν σήμερα μόνο για τους ανέργους.
(β) Να παραμείνει το επιτόκιο σταθερό χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση.
(γ) Να καταβάλονται μόνον οι τόκοι του δανείου και όχι το κεφάλαιο

(2) Λύση
Να γίνει «κούρεμα» των δανείων αντιστοίχως πρός το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Γύρω δηλαδή στο 50% και το απομένων ποσό του δανείου να αποπληρωθεί κατά τους όρους της πρώτης λύσης, ήτοι : Πάγωμα για 5 έτη, αμετάβλητο το επιτόκιο και καταβολή μόνων των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

(3) Λύση
Τα δάνεια να επιμηκύνονται για 99 έτη όπως συμβαίνει στηνν Αγγλία, ανεξάρτητα απο την ηλικία σήμερα του οφειλέτη και να μεταβιβάζεται η υποθήκη και η δανειακή υποχρέωση στους κληρονόνους του, δίνοντας επίσης την δυνατότητα η εξόφληση του δανείου να γίνει στο μέλλον, όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Εδικά για τα στεγαστικά δάνεια να καταβάλλεται σε ετήσια βάση ένα ποσό της τάξης του 3% της αξίας του ακινήτου, εν είδει ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα ευνοϊθούν έναντι του σημερινιού αδιεξόδου, διότι θα εισπράττουν ένα ποσό απο τον οφειλέτη, ο οποίος θα απαλλαγεί απο το άγος των υψληλών δόσεων, που ούτως η άλλως σήμερα, αδυνατεί να καταβάλλει.


Είναι επιβεβλημένο άμεσα η πολιτεία να δώσει δραστική λύση στο ζέον αυτό κοινωνικό πρόβλημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Ειδάλλως οι τράπεζες θα προβούν σε κατάσχεση όλων των ακινήτων, με απώτερο σκοπό, να ελέγξουν τις τιμές των ακινήτων και να διαμορφώσουν συνθήκες ολιγοπωλίου στη στεγαστική πίστη. Γιατι διαφορετικά πως μπορεί να εξηγηθούν οι αφόρητες πιέσεις που ασκούν κάποιοι κύκλοι για την παντελώς παράλογη και ανεδαφική σήμερα αύξηση των αντικειμενικών αξίων, την ώρα που η οικονομία μας τελεί υπο κατάρρευση. Αν η κυβέρνηση δεν βρεί το πολιτικό θάρρος να δώσει λύση στο πελώριο αυτό σήμερα κοινωνικό πρόβλημα με τις οφειλές-δάνεια των ακρωτηριασμένων μισθοολογικά και εισοδηματικά ελλήνων πολιτών, θα θρηνήσουμε όλοι πάνω στις στάχτες και τα αποκαίδια του κοινωνικού μας ιστού. Και τότε καμιά λύση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Επομένως άμεσα τώρα λύση στο πρόβλημα χρεωμένων πολιτών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »