Ο κορεσμός των φυλακών και οι δυσπλασίες του σωφρονιστικού μας συστήματος

Ο κορεσμός των φυλακών
και οι δυσπλασίες του σωφρονιστικού μας συστήματος


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Κι αν βγω απ’ αυτή τη φυλακή κανείς δε θα με περιμένει
οι δρόμοι θα ‘ναι αδειανοί κι η πολιτεία μου πιο ξένη
τα καφενεία όλα κλειστά κι οι φίλοι μου ξενιτεμένοι,
αέρας θα με παρασέρνει κι αν βγω απ’ αυτή τη φυλακή»
Διονύσης Σαββόπουλος


Η οδυνηρή κρίση που διάγουμε υπο το σκαιό κράτος του μνημονίου, πέρα απο το ψευδεπίγραφο ιδεολόγημα της Ανάπτυξης, που τεχνηέντως καλλιεργούσαν οι παπαγάλοι της κρατούσας στην Ελλάδα χρηματοπιστωτικής τάξης, ανέδειξε και άλλες σοβαρές δυσπλασίες της ελληνικής πολιτείας σε υποδομές και σε θεσμούς. Χαρατηριστική αυτών το καρκινοβατούν σωφρονιστικό μας σύστη-μα. Που το χαρακτηρίζουν η τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μπορούσε να αντανακλά στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ελληνικό κράτος.

Σήμερα η κατάσταση στο σωφρονιστικό μας σύστημα είναι τραγική. Οι κρατούμενοι ελλείψει φυλακών, στοιβάζονται με περιφόνηση κάθε ανθρωπίνου διθκαιώματός τους, σαν ζώα 12 και 13 σε κάθε θάλαμο, όταν οι προδιαγραφές τους είναι για να δέχονται 8 άτομα !!! Ενώ η συνολική χωρητικότητα κάθε σωφρονιστικού μας ιδρύματος, προσεγγίζει σήμερα το 200% της προβλεπόμενης !!!

Η φοβερή αυτή υπερπληθώρα κρατουμένων έχει φέρει σε απόγνωση τους σωφρονιστικούς μας υπαλλήλους που αδυνατούν πλέον κατ΄έλαττον να υλοποιήσουν το σωφρονιστικό τους έργο και έχουν εγγράφως ειδοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, με ζοφερό το ενδεχόμενο εκδήλωσης απρόβλεπτων καταστάσεων. Ενώ οι διευθυντές φυλακών Κορυδαλλού και Χαλκίδας οδηγούμενοι σε λευκή απεργία, έχουν κατ΄ουσίαν κλείσει τις πύλες των φυλακών.

Χαρακατητιστική είναι ακόμα η περίπτωση των γειτονικών φυλακών του νομού μας στην Αχαία του Αγίου Στεφάνου. Εκεί πέραν της ανέλεκγτης υπερπληθώρας κρατουμένων, έχου-με και αποδεκατισμό του σωφρονιστικού προσωπικού, ένεκα των αθρόων συνταξιοδοτήσε-ων της προηγουμένης χρονιάς.  Σήμερα το προσωπικό των φυλακών του Αγίου Στεφάνου ανέρχεται σε 100 περίπου άτομα, όταν η στοιχειώδης επαρκειά του αξιώνει 150 !!! σωφρονι-στικούς υπαλλήλους. Και η κατάσταση αυτή έχει αναπόδραστα οδηγήσει σε απελπισία και εξάντληση τους υπαλλήλους, που αγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν και διπλοβά-ρδιες, για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες.

Αυτή άλλωστε η τραγική ανεπάρκεια σε σωφρονιστικό προσωπικό, έχει οδηγήσει και στην μη λειτουργία των νέων σωφρονιστικών μας ιδρυμάτων στα Χανιά, τη Δράμα και τις Σέρρες που ανηγέρθηκαν. Γεγονός που θα συνέβαλε ζωτικά στην αποσυμφόρηση των υπολοίπων σωφρονιστικών μας ιδρυμάτων και θα εκτόνωνε την κατάσταση, μαζί με τον ορατό κίνδυνο, να οδηγηθούμε σε κοινωνικά επικίνδυνες στάσεις στις φυλακές. Αλλωστε είδαμε ανάγλυφα πόσο ζημιογόνες  ηθικά και οικονομικά ήταν για την πολιτεία, στάσεις που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν στις φυλακές μας, δίκην της κατάφωρης καταστρατήγησης των ανθρωπί-νων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Μια ακόμα σοβαρή παράμετρος της έκρυθμης σήμερα κατάστασης στις φυλακές μας, είναι η σοβαρή και καθόλα άδικη μείωση με τις οριζόντιες περικοπές επι δικαίων και αδίκων, των μισθών των φυλάκων των σωφρονιστικών μας ιδρυμάτων. Και λέμε άδικη, διότι πέραν του ευαίσθητου κοινωνικά έργου που επιτελούν οι σωφρονιστικοί μας φύλακες, θέτουν κάθε μέρα σε μεγάλο κίνδυνο, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, αφενός μεν την υγεία τους, αφερέρου την σωματική τους ακεραιότητα. Έ δεν μπορεί η πολιτεία, έστω και εν μέσω της μνημονιακής καταιγίδας, να εξισώνει τους μισθούς τους, με αυτούς των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, που χωρίς να υποτιμούμε την οφέλεια του παραγόμενου έργου τους, σίγουρα δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους δουλεύοντας και είναι κατά πολύ ποιοτικότερες και ασφαλέστερες οι συνθήκες εργασίας τους.

Μέ βάση τα οδυνηρα και προσβλητικά για το κύρος και το ήθος της ελληνικής πολιτείας πιο πάνω γεγονότα, επιβάλλεται άμεσα – χθές κιόλας επρεπε να είχε γίνει – ο αρμόδιος Υπουρ-γός Δικαιοσύνης, να προβεί σε άμεσες δράσεις διευθέτησης και επίλυσης προοπτικά του προβλήματος. Ειδικότερα επιβάλλεται ο καθ΄ ύλην  αρμόδιος υπουργός :

● Να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις με πνεύμα δικαιοσύνης στην μισθοδοσία των φυλάκων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που αληθινά αδικούνται απο την πολιτεία.

● Να εφαρμόσει ένα σοβαρό και ρεαλιστικά εφαρμόσιμο πρόγραμμα αποσυμφόρη-σης των ελληνικών φυλακών, που μεταξύ άλλων θα εκδηλώνει και μια γεναιόδωρη συμπεριφορά – ευκαιρία της πολιτείας πρός τα παραβατικά άτομα, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να διακυβεύεται όμως ταυτόχρονα η δημόσια ασφάλεια. Υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων, που έμπρακτα και με την κοινωνική εργασία τους στις φυλακές, αλλά και με την εν γενει συμπεριφορά τους, κατά την κράτησής τους, έχουν δείξει μεταμέλεια και μπορεί η πολιτεία να τους αποφυλακίσει.

● Να υλοποιήσει ένα σύγχρονο και με δημοκρατικό χαρακτήρα πρόγραμμα λειτουργίας των σωφρονιστικών μας ιδρυμάτων, που θα ανταποκρίνεται στα νεά κοινωνικά αιτούμενα και θα αποτυπώνει το πνεύμα της υψηλής αποστολής του σωφρονισμού, χωρίς να μένει δογματικά προσηλωμένο σε σωφρονιστικές αγκυλώσεις περασμένων δεκαετιών.

Το σωφρονιστικό μας σύστημα σήμερα, με τις τραγικές του ελλείψεις εκπέμπει SOS στην ελληνική πολιτεία, που δέιχνει να το έχει πολύ χαμηλά στην ιεράρχησή της. Και πρέπει η σύνολη πολιτική μας τάξη, να ενσκύψει με την προσήκουσα ευαισθησία στις ανεπάρκειές του, που συνιστούν μια βραδυφλεγή κοινωνική βόμβα. Οι οποιεσδήποτε ολιγωρίες θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά και το κόστος αποκατάστασης, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, σε μια κρίσιμη καμπή για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Δεν έχουμε το δικαίωμα όλη η πολιτική τάξη να κλείσουμε τα μάτια. Πέραν του ότι μια κυνική στάση μας στο πρόβλημα, συνιστά  ανεξάλειπτο στίγμα για την μακραίωνη ως λαού, πολιτισμική και δημοκρατική μας παιδεία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »