Τιμή και δόξα στον ήρωα-αετό της Πολεμικής μας Αεροπορίας Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Τιμή και δόξα στον ήρωα-αετό της Πολεμικής μας Αεροπορίας
Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη


Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ενιά χρόνια συμπληρώθηκαν απο την ηρωϊκή θυσία του ένδοξου αετού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη. Σε μια ιστορική αψιμαχία στο Αιγαίο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης, όταν ο τούρκος Ιμπραήμ Χάλι επιχείρησε να εισβάλει στα χωρικά μας ύδατα και να κατασκοπεύσει τους S-300, ο αετός μας έσπευσε ακαριαία να τον αναχαιτήσει. Στην αερομαχία που ακολούθησε το F-16 του σμηναγού μας κτυπήθηκε ύπουλα απο τον τούρκο χειριστή και κατέπεσε. Και λέμε ύπουλα διότι με βάση τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος σ΄αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο που υποβόσκει εδώ και δεκαετίες στο Αιγαίο, η συμβατική συμπεριφορά σε περίπτωση εμπλοκής των αεροσκαφών μεταξύ τους είναι διαφορετική. Ο Κώστας Ηλιάκης αυτός ο σύγχρονος εθνομάρτυρας της πατρίδος μας, τήρησε και τον λόγο που υπαγορεύει η στρατιωτική του τιμή, αλλά και τον όρκο πρός την πατρίδα και έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος. Γράφοντας έναν ακόμα κρίκο αυτοθυσίας και ηρωϊσμού στην χρυρή αλουργίδα των μαρτύρων του έθνους μας. Είχε βλέπετε θέσει τον υπερ πίστεως αγώνα για την πατρίδα, υπεράνω των εθνομηδενιστικών ιδεολογημάτων που ύπουλα και υποδόροια οι τεχνικές πειθούς και προπαγάνδας καλλιεργούν στον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο χώρο της Ελλάδος και κατασκοπεύουν την αμυντική μας ομπρέλα. Γιατί ο Ηλιάκης ήταν γεννημένος με τα γονίδια του αδούλωτου κρητικού λαού, της λεβεντομάνας Κρήτης που σε όλα τα μείζονα ιστορικά ορόσημα της πατρίδος είχε καθοριστική συμβολή και πότισε άδρά με το αίμα της το δέντρο της ελευθερίας.

Τιμή και δόξα λοιπόν στον ήρωα-αετό της Πολεμικής Αεροπορίας μας Κώστα Ηλιάκη, που όρισε στην ζωή του κατά τον απαράμιλλο στίχο του Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνστανατίνου Καβάφη, να φυλάττει Θερμοπύλες. Πέρασε στην αιωνιότητα υπομνίζοντας με την θυσία του, διαχρονικά τους μαρτυρικούς αγώνες και το αίμα των ηρώων της πατρίδος μας, για την ελευθερία. Η ηρωική φυγή του, που ταυτόχρονα όμως είναι πέρασμα στην αιωνιότητα, στον περικαλή ναό των μαρτύρων του έθνους, θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό ορόσημο, που θα προσανατολίζει όλους τους έλληνες στις αξίες, τα ιδεώδη του έθνους και τους αιμτηρούς αγώνες αείποτε, για την ελευθερία. Και θα πρέπει ακόμα ηθικό βάλσαμο να αποτελούν στην μαρτυρική οικογένεια και τους οικείους του, οι στίχοι του αξεπέραστου τραγουδιού του Μίμη Τραϊφόρου, που στα χείλη της εθνικής μας τραγουδίστριας Σοφίας Βέμπο, έγινε ένα εμπνευσμένο παλίμψηστο για την ελευθερία :

Μα για 'κείνους που 'χουν φύγει
και η δόξα τους τυλίγει,
ας χαιρόμαστε,
και ποτέ καμιά ας μη κλάψει,
κάθε πόνο της ας κάψει,
κι ας ευχόμαστε


Τιμή και δόξα για σένα αθάνατε αετέ της Πολεμικής μας Αεροπορίας Κώστα Ηλιάκη. Τα ελληνόπουλα θα σε ευγνωμονούν, θα σε θυμούνται για πάντα και θα διδάσκονται απο το ιδεοφόρο παράδειγμά σου, στους διαρκείς αγώνες της πατρίδος για την ελευθερία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »