Επιβεβλημένη απο την πολιτεία η περιφρούρηση των σχολικών εκδρομών

Επιβεβλημένη απο την πολιτεία η περιφρούρηση
 των σχολικών εκδρομών


Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος

Το σχολικό έτος μπαίνει στην τελική του ευθεία και όλοι γνωρίζουμε απο τα μαθητικά μας χρόνια, ότι αυτή την περίοδο αρχίζει στα σχολεία τόσο της Α΄/θμιας όσο και Β/θμιας εκπαίδευσης, η μαζική διοργάνωση μονοήμερων ή και πολυήμερων εκδρομών. Οι κύνδυνοι που εγκυμονούν είναι μεγάλοι και η ελληνική κοινωνία είδε πολλές φορές με κομμένη την ανάσα, να λαμβάνουν χώρα μέχρι και θανατηφόρα ατυχήματα, απευθύνοντας στη  πολιτεία ένα πελώριο γιατί;

Παρατηρείται στις σχολικές εκδρομές, που με μεγάλη χαρά προσμένουν οι μαθητές για να ξεκουραστούν, να αποδράσουν για λίγο και να πάρουν δυνάμεις για τις τελικές τους επίπονες εξετάσεις, να συμβαίνουν σοβαρά ατυχήματα, για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη ούτε οι μαθητές, ούτε και οι καθηγητές. Προφανως είναι ατυχήματα που οφείλονται στην πλημμελή μηχανική κατάσταση των εκδρομικών λεωφορείων – μηχανολο-γικά προβλήματα κακή κατάσταση των ελαστικών τους κ.λ.π.- στην κακή φυσική κατάσταση των οδηγών που δεν διστάζουν να πάρουν το τιμόνι, έστω και εαν έχουν προηγούμε-να ξενυχτήσει, αλλά και πολλές ακόμα φορές στην εσφαλμένη επιλογή καταστημάτων εστίασης και ξενοδεοχείων, που επίσης με ανευθυνότητα αντιμετωπίζουν τους μαθητές.

Προκειμένου λοιπόν να αποτρέπονται τέτοια θλιβερά φαινόμενα που κάποιες φορές γέμισαν με πόνο και άφατη θλίψη τόσο την πολιτεία, όσο και την κοινωνία, θα πρέπει με διεξοδική μελέτη των δεδομένων της εκδρομής και με τελική ευθύνη της Διεύθυνσης των Σχολείων, να γίνεται η επιλογή των ταξιδιωτικών γραφείων, έχοντας ληφθεί σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια ποιότητας που θέτουν τόσο το Προεδρείο των μαθητών, όσο και η Διεύθυνση του σχολείου. Επίσης όπως αναφέραμε, θα πρέπει μετ΄ επιτάσεως να γίνεται ο μηχανικός έλεγχος των λεωφορείων, δοθέντος, ότι σήμερα που επικρατεί οικονομική δυσπραγία στην αγορά, με απροθυμία οι ιδιοκτήτες των λεωοφορείων θα κάνουν με την συχνότητα που επιβάλλεται τα απαιτούμενα service. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί με την αρωγή του υπουργείου Μεταφορών για τα λεωφορεία που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές, να θεσπιστούν ειδικοί πιο τακτικοί έλεγχοι, που να βεβαιώνουν στο ακέραιο την άψογη μηχανική κατάσταση των λεωφορείων. Διότι μιλάμε για την μεταφορά αθώων παιδικών ψυχών. Ακόμα θα συνιστούσαμε όλες οι Διευθύνσεις των Σχολείων αφού σχεδιαστεί και αποφασιστεί ο τελικός προορισμός της εκδρομής να αποστέλλουν faχ με την διαδρομή στην οικεία τροχαία της περιοχής τους και αυτή με την σειρά της ενημερώνοντας στο τοπικό και εθνικό οδικό δίκτυο τα περιπολικά της τροχαίας, να γίνονται καθοδόν τακτικοί έλεγχοι. Αυτός ο διαρκής έλεγχος, θα αναγακάσει τόσο τους ιδιοκτήτες των εκδρομικών λεωοφορείων, όσο και τους οδηγού τους, να είναι άψογοι στα καθήκοντά τους και να αποτρέπονται έτσι λάθη και αμέλειες, που έχουν κοστίσει αθώες μαθητικές ψυχές. Την ώρα που η ελληνική πολιτεία βρίσκεται σε οριακό δημοσιονομικό επίπεδο, δεν υπάρχουν πολυτέλειες ούτε για απώλεια μαθητών που είναι το μέλλον μας ως πολύτιμο διανοητικό κεφάλαιο της Ελλάδος, ούτε βεβαίως για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, που προκύπτουν απο τα επαχθή σχολικά εκδρομικά ατυχήματα. Επομένως άμεσα επιβάλλεται η συνολική θεώρηση των κριτηρίων ποιότητας διεξαγωγής των σχολικών εκδρομών.

Κατόπιν όλων των παραπάνω απευθύνουμε έκκληση στον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ-ο Γιώργο Μπαμπινιώτη, που ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και υπεύθυνος δημόσιος άνδρας, γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που εγκυμονούν απο τις φαινομενικά αθώες σχολικές εκδρομές, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή τους, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα, απο την πλημμέλεια όλων όσων εμπλέκονται σ΄αυτές.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »