Μεταναστευτικό Οι αθέατες διαστάσεις, ενός μείζονος Εθνικού Ζητήματος

Μεταναστευτικό
Οι αθέατες διαστάσεις, ενός μείζονος Εθνικού Ζητήματος


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αίφνης επανήλθε με δραματικό τρόπο στην δημόσια ατζέντα το μεταναστευτικό. Την ώρα μάλιστα που μείζονα άλλα θέματα προεξαρχούσης της επαπειλούμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης, ταλανίζουν την ελληνική πατρίδα. Η οικονομία μας κινείται οριακά και είναι στο στόχαστρο διεθνών κυκλωμάτων η χρεοκοπία της Ελλάδος. Και η εθνική ασφάλεια ευρίσκεται σε διαρκή απειλή με την Τουρκία και τα Σκόπια να μετέρχονται πλείστες όσες μεθοδεύσεις για να καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παραβιάσεις στο Αιγαίο, σφετερισμός διαρκής του ονόματος της Μακεδονίας, ενεργοποίηση της γραμμής hotline που συνδέει το CAOC της Λάρισας με του Εσκισεχίρ και άλλες παρόμοιες επιθετικές συμπεριφορές είναι στην ημερήσια διάταξη. Συνεπώς κυβέρνηση και κόμματα προτού προβούν σε οποιαδήποτε διευθέτηση του προβλήματος, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις παρακάτω παραμέτρους του, που θα έχουν καταλυτικές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

 (1) Η  Ελλάδα σήμερα έχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ υπογεννητικότητας. Μόλις 100.000 γεννήσεις που δίνουν 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, αλλά εξ αυτών οι 20.000 είναι μεταναστών που τελικά το υποβιβάζουν σε 1.00 παιδί ανά γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της γεννητικότητας των ελληνίδων στο 2,99%, αλλά την ίδια ώρα η αύξηση της γεννητικότητας για τις μετανάστριες έφθασε στο 21,48% !!!. Που σημαίνει ότι αν άμεσα δεν αναχαιτισθεί με ρηξικέλευθα μέτρα από την ελληνική πολιτεία αυτός ο ρυθμός, ο ελληνικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί δραματικά ή άλλως το 2050 οι έλληνες θα είναι μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα.

(2) Στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι σαφής ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που ζούνε στην χώρα. Επίσημα ζούν σήμερα και με την ανοχή των αρχών νόμιμα, περί τις 750.000 μετανάστες. Στην πραγματικότητα εγκαταβιεί στη χώρα ο διπλάσιος και ακόμα περαιτέρω αριθμός μεταναστών.  Υπολογίζονται στα 2.000.0000 άνθρωποι. Για μια χώρα λοιπόν σαν την Ελλάδα 10.000.000 εκατομμυρίων ο αριθμός αυτός μεταναστών, είναι υπερβολικά δυσανάλογος από αυτόν που θα μπορούσε πραγματικά με την καλή διάθεση αρχών και κοινωνίας να φιλοξενήσει. Αυτονοήτως λοιπόν πριν προχωρήσουμε σήμερα σε μια οριστική διευθέτηση του μεταναστευτικού, θα πρέπει πρωτίστως να προϋπάρξουν προπαρασκευαστικά πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα και μετά έχοντας μια σαφή και διεσταλμένη εικόνα όλων των όρων του προβλήματος, να προχωρήσουμε με σύνεση και ωριμότητα στην τελική λύση του προβλήματος. Όμως σ΄ αυτό το πλαίσιο προβάλουν με δραματικό μάλιστα τρόπο και άλλα αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ας τα δούμε :

(3) Από που προέρχεται ο μεγάλος όγκος των μεταναστών σήμερα στην Ελλάδα; Στην πλειονότητά τους από όμορες χώρες. Κάποιες εξ αυτών έχουν πια ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως Βουλγαρία και Ρουμανία και κάποιες άλλες των Δυτικών  Βαλκανίων είναι καθ΄οδόν για την ένταξη. Κυριότερη εξ αυτών η Αλβανία που μας «τροφοδοτεί» με τους περισσότερους μετανάστες. Όμως αυτός ο μεταναστευτικός πληθυσμός με την ταυτότητα της ευρωπαϊκής ένωσης έχει όλα τα απαιτούμενα δικαιώματα πλην του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και επομένως δεν του είναι αναγκαία η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Ενώ σε ότι αφορά τα εκλογικά δικαιώματα θεωρούμε ότι δεν κόπτονται κιόλας τη στιγμή μάλιστα που με τα κατακόρυφα ποσοστά αποχής στις εκλογές δεν ενδιαφέρεται ο γηγενής πληθυσμός. Όμως ας δούμε εδώ προσεκτικά μια πολύ σοβαρή διάσταση εθνικής ασφάλειας του όλου προβλήματος. Τα τελευταία εκατό χρόνια οι όμορες μας χώρες οι οποίες μας τροφοδοτούν με αυτές τις μεταναστευτικές μάζες, δεν έπαψαν ούτε μια στιγμή να προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα. Κάποιες ελλαδικές κοινωνικές και πολιτικές ελίτ, υποτιμούν αυτήν την παράμετρο, θεωρώντας ότι πια έχουν υποσταλεί τέτοιες βλέψεις και διεκδικήσεις, αλλά έρχεται η ίδια η πραγματικότητα της ζωής και τους διαψεύδει οικτρά …Μάλιστα φτάνουν στο επικίνδυνα ολισθηρό σημείο αυτές οι ελίτ, να μιλούν για τον ανύπαρκτο προφανώς ελληνικό εθνικισμό – ας αναζητήσει εδώ ο αναγνώστης κάποιες ημερίδες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την καταπίεση !!! στην Ελλάδα της μειονότητας της «τσαμουριάς» - και την ίδια ώρα κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια στις προκλητικές διεκδικήσεις των ομόρων μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και με το γενικότερο κλίμα της παγκοσμιοποίησης για ομογενοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας και της εθνικής ιδιοπροσωπείας των λαών των Βαλκανίων, υποβαλλόμενοι σε ιστορική λοβοτομή υποστείλαμε κάθε έγκυρη και δίκαιη ιστορικά διεκδίκηση των προσβαλλόμενων εθνικών μας δικαίων και ξαναθυμηθήκαμε το θλιβερό πάλαι ποτέ «Μικρή και έντιμη Ελλάς» !!!

(4) Με ψηφισθέν νομοσχέδιο στη Βουλή παράσχέθηκε ψήφος στους μετανάστες για τις δημοτικές εκλογές και αργότερα για τις εθνικές.  Όμως αλήθεια είναι ότι οι όμορες χώρες από τις οποίες και ο όγκος των μεταναστών μας, έχουν εθνικά κέντρα παραγωγής εξωτερικής πολιτικής, που θα κατευθύνουν αυτές τις μελλοντικές ψήφους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος. Σύνδρομη είναι άλλωστε εδώ μια παλαιότερη δήλωση του Φάτος Νάνο πρίν χρόνια που διακήρυττε «Σε δέκα χρόνια με τους 750.000 χιλιάδες Αλβανούς που θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, θα κυβερνάμε την Ελλάδα».Και αντικατοπτρίζει αυτός ο ευσεβής πόθος του Νάνο την πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι στην Βουλγαρία. Την κυβερνούν ουσιαστικά.

(5) Μια ακόμα σοβαρή παράμετρος του προβλήματος. Οι Ασιάτες μουσουλμάνοι που κατά συρροήν κατακλύζουν την Ελλάδα με την συνδρομή τούρκων δουλεμπόρων. Υπολογίζεται ότι 650.000 χιλιάδες ασιάτες και αφρικανοί μουσουλμάνοι εγκαταβιούν σήμερα στην Αττική. Και ενόσω η Τουρκία εκεινείτο στον αστερισμό της κεμαλικής πολιτικής η μη Τούρκοι μουσουλμάνοι δεν ήταν στη σφαίρα των διεθνοπολιτικών επιδιώξεων της γείτονος χώρας. Όμως τα δεδομένα τελευταία άλλαξαν δραματικά στην Άγκυρα, όπου και το λόμπυ των ισλαμιστών πολιτικών ηγετών έχει το πάνω χέρι και χαράσσει την ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο νεοοθωμανισμός των ισλαμιστών προσφέρει ελκυστικό δέλεαρ για κάθε εθνότητας μουσουλμάνους. Και πια δεν είναι ο Κεμάλ που εξεδίωχνε, αλλά ο προφήτης Μωάμεθ που συγκινεί τους απανταχού μουσουλμάνους και τους συνασπίζει σε ένα νέο πολύ επικίνδυνο λόμπυ αποσταθεροποίησης της γεωπολιτικής μας θέσης. Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγλαντεσιανοί υποκινούμενοι μεθοδευμένα απο την Άγκυρα και στο όνομα του ιερού προφήτη Μωάμεθ, βλέπουν πια την Ελλάδα, σαν προορισμό σωτηρίας. Στις χώρες τους δημοσιεύονται ύποπτες διαφημίσει που εξαγγέλλουν έναντι 4-5 χιλιάδων δολαρίων, μια «άνετη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα». Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίες αυτές οι μεθοδεύσεις. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον σοβαρά τις λαμβάνει υπόψιν η ελληνική εξωτερική πολιτική.

(6) Με την μέθοδο λοιπόν της προέκτασης των χρονικών προθεσμιών στην Ελλάδα ένα μικρό τμήμα αυτών των μεταναστών νομιμοποιήθηκε. Και οι προεκτάσεις αυτές των προθεσμιών λειτούργησαν εν τοις πράγμασι ως κίνητρο για την προσέλκυση και άλλων μεταναστών της ιδίας κατηγορίας. Αντί λοιπόν τώρα να προσφέρουμε αντικίνητρα για αυτήν την αθρόα εισροή εμείς προσφέρουμε κίνητρα. Όμως δεν είμαστε μια μεγάλη χώρα της πληθυσμιακής τάξης μιας Γαλλίας των 62,9 εκατομμυρίων, μιας Αγγλίας των 62,9 εκατομμυρίων ή μιας ακόμα μεγαλύτερης Γερμανίας της τάξης των 83 εκατομμυρίων, όπου μέσα σε ένα τέτοιο μεγάλο πληθυσμό θα μπορούσαν να «χαθούν» τα μεταναστευτικά κύματα που μας καταπνίγουν εξουδετερώνοντας συνάμα και τα ζωτικά μας προβλήματα της εθνικής μας ασφάλειας και της εθνικής μας συνοχής. Παρά μια μικρή χώρα 10 μόλις εκατομμυρίων, με μύρια προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας. Και αν κατορθώσαμε να επιβιώσουμε στην αχανή λεωφόρο του χρόνου το οφείλουμε στην βαθιά συνείδηση της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας και στο αμείωτο ιστορικά πείσμα μας, να προτάσσουμε την ιδέα της ελευθερίας  έναντι τη ζωής. Μήτε είμαστε ακόμα μια χώρα με πολυπολιτισμικές καταβολές που επανασυνετέθη μετά απο αιώνες οθμωμανικής δουλείας, στο όνομα της συνύπαρξης πολλών εθνοτήτών. Την ώρα λοιπόν που διεθνώς η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας εγκαταλείπεται, διότι στην πράξη οδήγησε στην γκετοποίηση των μεταναστευτικών μειονοτήτων και επομένως παταγωδώς απέτυχε, εμείς στην Ελλάδα την ανακαλύπτουμε καθυστερημένα !!!

Συμπερασματικά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση επείγουν μέτρα πρός τις εξής κατευθύνσεις :

(α) Ενθαρρύνουμε με παροχή κινήτρων την παλιννόστηση σημαντικού μέρους των μεταναστών στις πατρίδες τους. Χτυπούμε δραστικά την ανασφάλιστη εργασία όσων παραμείνουν με πολύ αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν τηρήσουν την ασφαλιστική νομιμότητα. Είναι βέβαιον ότι τα ξένα φθηνά εργατικά χέρια στήριξαν το υψηλό βιοτικό επίπεδο της μεσαίας και ανώτερης κοινωνικής τάξης στην Ελλάδα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλουν στην αναδιάταξη της εθνικής οικονομίας προς δικαιότερες κοινωνικά κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα παράλληλα έχουμε αφαίμαξη ενός πολύ σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδος περί τις 600.000 χιλιάδες, με αναζήτηση εργασίας στην αλλοδαπή.

(β) Υλοποιούμε ουσιαστικές πολιτικές ενσωμάτωσης. Κυριοτέρα των οποίων πρέπει να αποτελέσει η εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση όμως που θα υπηρετεί την ελληνική ιδέα και θα αναβιβάζει τον ελληνικό πολιτισμό στο βάθρο που ιστορικά του ανήκει. Αντ’ αυτού σήμερα τα σχολικά εγχειρίδια αυτού του χαρακτήρα προσφέρουν μια υποβαθμισμένη τελείως εικόνα των ελληνικών ηθικών και πολιτισμικών επιτευγμάτων, που σίγουρα δεν μπορεί να εμπνεύσει σε ένα μετανάστη το σεβασμό και την αγάπη για μια δεύτερη πατρίδα, για την οποία αν παραστεί ανάγκη θα ήταν έτοιμος και να θυσιαστεί. Τα βιβλία μας σίγουρα παράγουν «αγράμματους επιστήμονες» που «γνωρίζουν» τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη και αγνοούν την μεγάλη ελληνίδα αγωνίστρια της αντίστασης Λέλα Καραγιάννη !!!

Ακόμα μελετούμε με προσοχή τις πολιτικές που υιοθέτησαν άλλες χώρες στο μεταναστευτικό με αντίστοιχα όμως με τα δικά μας κοινωνικά, πολιτισμικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, μη παρασυρόμενοι απο ιδεοληψίες και κατ΄ επίφαση προοδευτικά εγχειρήματα. Και όχι βεβαίως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά, που είναι πολυεθνοτικές χώρες και έχουν με εμάς κοινωνική ανομοιογένεια.  Τέλος προχωρούμε εξατομικευμένα στην ελληνοποίηση μεταναστών που αποδεδειγμένα αισθάνονται την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους. Το μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και χρειάζεται πολιτική φρόνηση, μέτρο και προσοχή. Μια επιπόλαια και ιδιοτελής για πολλούς λόγους διευθέτησή του, μπορεί να μας οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε εθνικές τραγωδίες. Έχουμε ευθύνη έναντι των επόμενων γενεών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »