Αναβαθμίζοντας την δημόσια υγεία

Αναβαθμίζοντας την δημόσια υγεία

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στους έλληνες πολίτες δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή, αλλά είναι και βασικό κοινωνικό αυτονόητο κάθε ευνομούμενης και πολιτισμένης κοινωνίας. Σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα, αδυνατώντας να προφέρουν ένα πλήρες και σύγχρονο πακέτο υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες. Ακολουθεί δυστυχώς και αυτή η δυσπλασία τις υστερήσεις και την αβελτηρία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, που βυθισμένο στην συντεχνιακή ιδιοτέλεια και εξαρτώμενο από εξωγενείς προς τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών παράγοντες, δεν μπόρεσε να καταστρώσει και να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα υγείας. Οι όποιες θετικές και έντιμες φωνές που προσπάθησαν να δρομολογήσουν την εξυγίανσή του, πνίγηκαν εν τη γενέσει τους, από όσους ήθελαν να λυμαίνονται το χώρο της δημόσιας υγείας. Να θυμήσουμε εδώ μόνο την έντιμη προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου, που σύντομα βρέθηκε σε πολιτικό κενό … Παράλληλα όμως με τις γνωστές κεντρικές ελλείψεις της δημόσιας υγειονομικής μας φροντίδας, με τις ραγδαίες αλλαγές που έλαβαν χώρα στον κοινωνικό ιστό,  και τις ριζικές μεταβολές στην κοινωνική μας κουλτούρα, ανέκυψαν και νέα προβλήματα για την δημόσια υγεία, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Και ενώ δεν φαίνονται να είναι πρώτης προτεραιότητας, στην ουσία είναι αφενός πολύ κοστοβόρα για την ήδη παραπαίουσα εθνική μας οικονομίας, αφετέρου υπονομεύουν ύπουλα το μέλλον των νέων γενεών των πολιτών. Εστιάζουμε σε τρία πολύ άμεσα από αυτά. Που είναι :

♦ Τα απίστευτης έκτασης τροχαία ατυχήματα – κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση- που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα οποία πέρα από την άλογη θυσία του αναντικατάστατου ανθρωπίνου δυναμικού, συνεπάγονται μια πελώρια σπατάλη πόρων για την πολιτεία. Ας αναλογιστεί κανείς όχι μόνο το δυσβάσταχτο κόστος για την νοσηλεία των βαριά τραυματισμέ-νων, αλλά και τα παράλληλα κόστη που ανακύπτουν για την πολιτεία, από την προνοιακή φροντίδα τόσο όσων μείνουν ανάπηροι, αλλά και των προστατευόμε-νων μελών τους. Προτείνουμε έτσι για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η χαίνουσα ανθρώπινη, αλλά και οικονομική πληγή, την δημιουργία μιας Μονάδας Κινητών Συνεργείων Επιτήρησης των Εθνικών Οδών και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημά-των, που θα δώσει τέλος στην οδυνηρή αφαίμαξη της πολιτείας. Μπορεί κάλλιστα να γίνει και με την συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιμεριστούν τα κόστη, αλλά και τα οφέλη. Το κέρδος τόσο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο.

♦ Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του αλκοολισμού της νεολαίας και η ραγδαία επιδείνωση της παιδικής παχυσαρκίας, που υποσκάπτουν σοβαρά την ικμάδα της νέας γενιάς και αντιστρατεύονται τελικά την παρουσία στην κοινωνία, δημιουργι-κών και παραγωγικών ανθρώπων. Κοντά σ΄ αυτά δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και τα πολλά κρούσματα που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό θραύσης της υγείας νέων παιδιών, από την αλόγιστη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Άμεσα τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όσο και σε επίπεδο αποτροπής με την θέσπιση ποινών και προστίμων, σε όσους ενθαρρύνουν αυτές τις επικίνδυνες μορφές κατανάλωσης.

♦ Τέλος θα σημειώσουμε την αδήριτη ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί πολυδύναμα με πόρους ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Αναγκαιότητα που έχει να κάνει όχι μόνο με την παροχή υγειονομικής φροντίδας της πολιτείας, αλλά και με την ίδια την πολιτισμική μας αγωγή ως έθνους και ως λαού. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια από την πολιτεία σε όλες τις θεσμικές της επάλξεις, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια διοίκηση και με την πάντοτε ακόμα πολύτιμη αρωγή της εκκλησίας, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι έλληνες στην σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Και να βγεί επιτέλους η χώρα από τις τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή ένωση, σ΄ αυτό το πεδίο, που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας. Το παρόν άρθρο μου έχει δημοσιευθεί και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Παρατηρητής" της Ηλείας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »