Επιβάλλεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και Επιχειρήσεων

Επιβάλλεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ μεταξύ
Δημοσίου και Επιχειρήσεων

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στην σκληρή και αδυσώπητη λόγω των παρενεργειών της στον κοινωνικό και οικονομικό ιστο περίοδο που διάγουμε, η μη απόδοση του ΦΠΑ απο το κράτος στις επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες έλληνες επιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουν πια το φάσμα της άμεσης οικονομικής τους καταστροφής. Η οικονομική αυτή δυσανεξία της ελληνκής πολιτείας εκκινά απο το 2009 και έκτοτε το κράτος δεν μπόρεσε να θεραπεύσει την αδυναμία του. Έτσι το πρόβλημα προσλαμβάνει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις και οι έλληνες επιχειρηματίες μη έχοντας άλλη εναλλακτική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και με δεδομένη την ασφυξία της ρευστότητας απο τις ελληνικές τράπεζες, έχουν μπτοστά τους το οδυνηρό ενδεχόμενο της φυλάκισής τους. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι οφειλές απέναντί τους απο το ελληνικό δημόσιο, που δεν τους επιστρέφει τον οφειόμενο ΦΠΑ, είναι μικρότερες απο τις δικές τους οφειλές. Βρισκόμαστε στο οξύμωρο σχήμα χιλιάδες έλληνες επιχειρηματίες, να μην παίρνουν απο το κράτος τα πολλά περισσότερα που τους οφείλει και για τα τα λιγότερα που αυτοί οφείλουν, να κινδυνεύουν να μπούν και φυλακή !!! Η παράνοια και ο παραλογισμός, σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια. Επιβάλλεται έτσι άμεσα σήμερα κιόλας, να γίνει συμψηφισμός του οφειλόμενου ΦΠΑ απο το κράτος στις ελληνικές επιχειρήσεις, με τις οφειλές που αυτές έχουν πρός το δημόσιο και στις περιπτώσεις που το κράτος οφείλει την διαφορά, να την αποδώσει τάχιστα. Να λάβουμε υπόψη μας, ότι ειδικά για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα η κατάσταση είναι οριακή και με την αναπόδραστη κατάρρευσή τους, αν άμεσα δεν αρθεί αυτή η στρέβλωση, θα δοθεί το χαριστικό κτύπημα στον οικονονικό μας ιστό, που καταβάλλεται εναγώνια προσπάθεια, έστω και με «ενέσεις», να κρατηθεί ζωντανός. Να σημειώσουμε ακόμα ότι τα θεσμικά όργανα των ελληνικών επιχειρήσεων, προεξαρχόντων των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας, έχουν κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα πρός το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσει η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως εις μάτην η προσπάθειά τους. Και η κατάσταση πια έχει γίνει οριακή για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, που οι ιδιοκτήτες τους ευρίσκονται στο κατώφλι της φυλακής. Μετά τα παραπάνω καλείται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών :

(α) Να προβεί σε συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλών μεταξύ του δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων.

(β) Να δρομολογήσει άμεσα την επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος οφείλει, βοηθώντας τες να αναπνεύσουν απο τα τεράστια λειτουργικά τους κόστη και την αδυναμία του τραπεζικού μας συστήματος, να τις τροφοδοτήσει με ρευστότητα.

(γ) Να αναστείλει άμεσα τις διαδικασίες των αναγκαστικών μέτρων, που συνεπάγονται φυλακή για κάποιούς έλληνες επιχειρηματίες, οι αντιμετωπίζουν την οξύμωρη συμπεριφορά απο την ελληνική πολιτεία, αυτή να τους οφείλει παραπάνω απο αυτά που χρωστούν στο κράτος και να μπαίνουν και φυλακή για τις οφειλές τους !!!
 
(δ) Να προστατέψει τον οικονομικό ιστό της χώρας και δη την ιδιωτική οικονομία και τις επιχειρήσεις, που συνιστούν και την τελευταία μας ελπίδα για  την ανάκαμψη και την δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος για την εθνική οικονομία.


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »