Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο προσκήνιο

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο προσκήνιο

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αν η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή μια απίστευτης έκτασης οικονομική κρίση που προσεγγίζει το αλήστου μνήμης οικονομικό κράχ του ΄29 – όπου με την ευφυή διαχείριση του μεγάλου νομπελίστα οικονομολόγου Τζών Μέυναρντ Κέυνς, μπόρεσε να εξέλθει από τις θανατηφόρους ατραπούς της χρεοκοπίας – έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση του περιβάλλοντος, η οποία και αυτή με την σειρά της αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα, για την υγεία των του παγκόσμιου πληθυσμού, με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις συνάμα. Η υπερθέρμαναση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος και η κλιματική αλλαγή, στοιχειοθετούν σήμερα μια μεγάλη περιβαλλοντική κρίση, που απειλεί ζωτικές παραμέτρους της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας. Ειδικά για την Ελλάδα, η οποία συνταράσσεται από την επαπειλούμενη δημοσιονομική κατάρρευση, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων έχει διττό χαρακτήρα. Διότι προικισμένη πλούσια η Ελλάς λόγω της γεωφυσικής της δομής με ήλιο και αέρα, μπορεί να μετατρέψει την διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση από κατάρα σε ευλογία, αναγορεύοντας τα περιβαλλοντικά μας πλεονεκτήματα, σε ανεξάντλητές πηγές πλούτου και οικονομικής ευημερίας. Προς την κατεύθυνση αυτή ζωτικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι πολυθρύλητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που στηρίζονται κατά βάση στον ήλιο, τον αέρα (ηλιακή και αιολική ενέργεια) και στις παράγωγες με αυτές ενεργειακές δραστηριότητες. Σήμερα που η Ελλάδα κλυδωνίζεται συθέμελα από την οικονομική κρίση έχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τα περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κεντρικό πυλώνα της ταχείας οικονομικής της ανασυγκρότησης. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι ανεμογεννήτριες, τα ηλιακά πάρκα και όλες οι επαγόμενες μορφές παραγωγής ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν μια αστείρευτη πηγή ενεργειακού πλούτου, καλύπτοντας πλήρως τις δικές μας ενεργειακές ανάγκες, απεξαρτώντας την οικονομίας μας από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και καυσίμων που τις εισάγουμε – με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών μας – αλλά και δημιουργώντας εξαγωγικές ενεργειακές μονάδες, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα υποστηρίξουν ζωτικά την οικονομία μας. Για να επιτευχθούν όμως αυτοί οι σημαντικοί στόχοι που θα αλλάξουν άρδην το οικονομικό μας τοπίο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν πολυδύναμο εξαγωγικό ενεργειακό πυλώνα, πρέπει άμεσα να επιχειρηθούν σοβαρές τομές, τόσο στο υφιστάμενο νομοθετικό μας πλαίσιο, όσο και σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών. Δηλαδή παροχή αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί η ενεργειακή μας παραγωγή, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε :

● Την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής έκπτωσης από το 20% που είναι σήμερα στις φωτοβολταϊκές και ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις, ώστε να δίνονται κίνητρα για την αγορά καθαρότερων εγκαταστάσεων παραγωγής οικιακής ενέργειας από τον ήλιο, που μαζί με άλλα εγγενή μέτρα, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περιστολή των ενεργειακών ρύπων οι οποίοι παράγονται από τις συμβατικές ενεργειακές ύλες και πολύ περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

● Την ριζική αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα του πλαισίου αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας, ώστε να υπάρξουν κίνητρα και ελκυστικές διευκολύνσεις προς όσους επιθυμούν να επενδύσουν σ΄ αυτό το πεδίο. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να προβεί άμεσα στην διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που συναρτώνται με την τιμή και τον τρόπο πώλησης της ενέργειας που προέρχεται από τις ΑΠΕ, αλλά και να πριμοδοτήσει γενναιόδωρα κάθε πρωτοβουλία που δρομολογεί την ανάπτυξη της σύγχρονης μέσω των ΑΠΕ ενεργειακής μας παραγωγής. Προλειαίνοντας το έδαφος στην έλευση μικρών και μεγάλων επενδύσεων, που θα τονώσουν την απασχόληση, την ανταγωνιστι-κότητά μας, θέτοντας δυναμικά σε κίνηση όλο τον κύκλο της παραπαίουσας και καρκινοβατούσας εθνικής μας οικονομίας. Οι Α.Π.Ε. αποτελούν σήμερα μια ακόμα χρυσή ευκαιρία για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευλογία και με όχημα την πλούσια προικοδοσία της ελληνικής φύσης, να οικοδομήσουμε μια στιβαρή και εξωστρεφή ενεργειακή βιομηχανία, που θα αναστήσει την οικονομία μας, θα δώσει ψωμί σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, τόσο εργάτες, όσο και εξειδικευμέ-νους επιστήμονες, ενώ θα μας καταστήσει μια σημαντική στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη εξαγωγική δύναμη, με σπουδαία παράπλευρα οικονομικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτούμε την μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σαν χώρα στις ΑΠΕ και να τις αναδείξουμε σε προνομιακό πεδίο της οικονομικής μας ανασυγκρότησης. Και όχι να αποτελέσουν έναν ακόμα κρίκο στην επαχθή αλυσίδα των χαμένων εθνικών ευκαιριών.

Η πολιτεία οφείλει να δώσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την προσήκουσα προτεραιότητα, ώστε να αναχθούν σε κεντρικό ανταγωνιστικό εργαλείο, της σύγχρονης ενεργειακής μας βιομηχανίας. Το παρόν άρθρο μου έχει δημοσιευθεί και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Παρατηρητής" της Ηλείας.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »