Λούκα Κατσέλη, ήθος και ευγενές όραμα για την κοινωνία των πολιτών

Λούκα Κατσέλη, ήθος και ευγενές όραμα για την κοινωνία των πολιτών

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα στην δίνη του φοβερού μνημονίου, που δίωσε και ισοπέδωσε πρόσωπα, αξίες ήθη και συνειδήσειες, συμπαρασύρθηκαν και πολλές φωτεινές εστίες ηθικής και πολιτικής αντίστασης, που πρόταξαν σθεναρά άμυνα απέναντι στα μαρτύρια του ελληνικού λαού.Ενός λαού που κληροδότησε στην ανθρωπότητα, ατίμητα δώρα ήθους και πολιτισμού στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και βρέθηκε πρίν τρία χρόνια, στη θύελλα της ιστορίας, να ποδοπατείται και να εξευτελίζεται με τον πιο ατιμωτικό τρόπο. Σ΄ αυτές τις εξαίρετες  μορφές της πολιτικής μας σκηνής, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και έθεσαν το συμφέρον του ελληνικού λαού και δή του κόσμου της εργασίας, πάνω απο την προσωπική τους ευδοκίμηση, όπως θα έλεγε ο μεγάλος των γραμμάτων μας Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ανήκει και η λαμπρή ηθικά και επιστημονικά Λούκα Κατσέλη. Με πατριωτικό ήθος ασσύγνωστο, ευγενές όραμα για την ελληνική κοινωνία, αλλά και εμπνευσμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, που θα μπορούσε να μας βγάλει απο τις θανατηφόρες πολιτικές της ύφεσης, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή του καθημαγμένου λαού μας και να δρομολογήσει συνάμα, την ταχεία οικονομική και κοινωνική μας ανασυγκρότηση. Με την καταψήφιση του περίφημου άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, που είχε καταθέσει στις 20 Οκτωβρίου του 2011 στην Βουλή η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη έθετε αυτόχρημα εαυτόν εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της. Έμεινε όμως για πάντα στα ταραγμένα πολιτικά μας δρώμενα η ευπρεπής και έντιμη πολιτικά στάσης της απέναντι στον ελληνικό λαό, για να θυμίζει πως υπάρχουν ακόμα πολιτικοί, που προτάσσουν αντιστάσεις και δεν δίνουν γη και ύδωρ απέναντι στους επίδοξους ολετήρες μας.

Πρωθύστερα ωστόσο και με άλλες ακόμα ρηξικέλευθες και εύτολμες πολιτικά αποφάσεις, η ηθικά ευγενής Λούκα που πάνω απο όλα μυροβολάει ένα σπάνιο κοινωνικό ήθος σαν άνθρωπος, είχε αποτυπώσει ανεξάλειπτα το στίγμα της στην πολιτική μας ζωή. Εμπνεύστηκε και ψήφισε ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τον περίφημο Νόμο Κατσέλη, για τα χρεωκοπημένα νοικοκυριά, που στην κυριολεξία έσωσε χιλιάδες έλληνες απο την κοινωνική και οικονομική ισοπέδωση, με την δυνατότητά τους, να προφυλάξουν την κύρια-βασική τους κατοικία, απο τα νύχια των ληστρικών κυκλωμάτων της τραπεζικής τοκογλυφίας, τα οποία εκπλειστηρίαζαν πατρικές κατοικίες, βγάζοντας στο δρόμο ακόμα και καρκινοπαθείς με άρρωστα παιδιά, έστω και για το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ μιας πιστωτικής κάρτας !!! Εισήγε ακόμα και ψήφισε ως υπουργός, τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ενώ άφθιτη ακόμα άφησε την σφραγίδα της ως υπουργός Εργασίας, με πλήθος παρεμβάσεις της για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες μετά κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, με τις υπογραφές των προθύμων πρός τα κελεύσματα της τρόικας. Όμως αξίζει να εστιάσουμε για λίγο στα κοινωνικά βήματα και στις λαμπρές σπουδές της αξιαγάπητης Λούκας, που πραγματικά είναι πρότυπο ελληνίδας, μητέρας και πολιτικού.

Η Λούκα Κατσέλη γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον ηθικής και πνευματικής ευκρασίας, με έντονο το άνοιγμα της ευαισθησίας της απέναντι στην τέχνη. Πατέρας της ήταν ο Πέλλος Κατσέλης καθηγητής της ομώνυμης Δραματικής Σχολής, ένας απο τους δασκάλους-μύστες του Θεάτρου μας και η μητέρα της Αλέκα Κατσέλη, απο τις πιο διακεκριμένες ηθοποιούς της εποχής. Έτσι απο πολύ μικρή μπήκε στα βαθιά του πολιτισμού και της τέχνης και διαμόρφωσε ένα πολύ υψηλό προσωπικό αξιακό σύστημα, πυρήνας του οποίου ήταν η προσφορά και η υπηρεσία πρός τον άνθρωπο. Καίτοι ανάσανε μέσα σε μια καθαρά καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, ακολούθησε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, ξεστρατίζοντας εμβόλιμα κατά διαλείμματα, στα μονοπάτια της τέχνης. Σπούδασε έτσι οικονομικά στο Smith College BA (1972) και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Οικονομική απο το περίφημο Princeton, Ph.D. το 1978, ενώ συνέχισε με την λήψη δυο ακόμα Μεταπτυχιακών τίτλων Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, MPA, το 1974) και στην Διεθνή Οικονομική (Princeton, MA, το 1976). Ως ακαδημαϊκή δάσκαλος και δη απο τις θέσεις της Επικούρου και Αναπληρωτού Καθηγήτριας στο υψηλότατου ακαδημαϊκού κύρους πανεπιστήμιο του Yale (1977-1985), έλαβε το 1980 την τιμητική διάκριση της καλύτερης νέας διδάσκουσας καθηγήτριας, αποσπώντας συνάμα και υποτροφία απο το  German Marshall Fund (1982-1984). Παράλληλα ακόμα με άλλα πανεπιστήμια, δίδαξε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987) και απο το 1987 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην πολυεπίπεδη ακόμα ακαδημαϊκή της καριέρα, αλλά και ως προβεβλημένος τεχνοκράτης, η Λούκα Κατσέλη διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (2003-2007), αλλά και μέλος πολλών διεθνούς κύρους Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Στο συγγραφικό πεδίο τώρα η Λούκα Κατσέλη, έχει ένα ευρυδιάστατο και πολυεπίπεδο συγγραφικό έργο. Δημοσίευσε πάνω απο 40 άρθα, οικονομικές πραγματείες και δοκίμια σε υψηλού κύρους διεθνή οικονομικά περιοδικά, εστιάζοντας στο φάσμα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, με περαιτέρω έμφαση, σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε ότι αφορά την πολιτική της δραστηριοποίηση τώρα, η Λούκα Κατσέλη υπήρξε Μέλος του ΠΑΣΟΚ απο το 1976, ενώ διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982-1984), αλλά και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού τότε Ανδρέα Παπανδρέου, την περίοδο 1993-1996. Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16-ης Σεπτεμβρίου 2007. Στις εκλογές της 4-ης Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη Βουλευτής Β΄Αθηνών και στις 7 Οκτωβρίου του 2009 ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.Για να μετασχηματισθεί υπουργικά στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010, σε υπουργό Εργασίας. Με την καταψήφιση όπως προναφέραμε του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, η Λούκα Κατσέλη διεγράφη απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν ίδρυσε στις 14 Μαρτίου του 2012, την "Κοινωνική Συμφωνία" απο κοινού με τον τ. υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χάρη Κασταντίδη, κατήλθαν πάραυτα ανεπιτυχώς - μέσα στον γενικότερο κατακερματισμό του πολιτικού μας πεδίου – στις εκλογές του 2012.

Όπως και να έχει όμως, η Λούκα Κατσέλη έχει έδη διαγράψει μια σπουδαία διαδρομή στα πολιτικά μας δρώμενα και έχει αφήσει με τις εμνευσμένες και ρηξικέλευθες τομές-πολιτικές της πρωτοβουλίες, ανεξίτηλο τον ηθικό και πολιτικό της σφραγιδόλιθο στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή, ως μια κορυφαία πολιτικός, με υψηλή κοινωνική ευαισθησία, ευγενές όραμα για την ελληνική πατρίδα, μα και επίζηλη επιστημονική κατάρτιση και ηθικοπλαστική παιδεία. Εδραία πεποίθησή μας είναι, πως στον ανασχηματισμό του πολιτικού μας πεδίου, που διέρχεται μια ταραχώδη, αλλά και πολύ δυναμική φάση, η άξια και ευγενής Λούκα, πρέπει και πάλι να μετάσχει ενεργά στο πολιτικό μας γίγνεσθαι, απο όποιο πολιτικό μετερίζι κρίνει σκόπιμο και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Δεν έχει δυστυχώς πολλές πολιτικούς του ηθικού και πολιτικού διαμετρήματος της Λούκας Κατσέλη σήμερα ο τόπος, για να έχει την πολυτέλεια να μην την αξιοποιήσει. Τέλος να σημειώσουμε πως μέσα σ΄αυτή την πολύπλαγκτη επιστημονική και πολιτική διαδρομή, η Λούκα Κατσέλη δεν λησμόμνησε την γυναίκα. Έχει κάνει με τον άξιο και επίσης διαπεπή οικονομολόγο, τ. διευθυντή του (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, του ΟΗΕ και πάλαι ποτέ τσάρο της εθνικής μας οικονομίας, Γεράσιμο Αρσένη, μια όμορφη και στέρεα οικογένεια και ο Θεός τους έχει χαρίσει τέσσερα παιδιά, που πραγματώνουν και αυτά μια γόνιμη και με ηθικό προσανατολισμό πορεία στη ζωή.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »